Autostrăzi

Autostrăzile din Ungaria (Magyar Autópályák)Autostradă din Ungaria.

Drumurile din Ungaria se pot împărţi în trei categorii, fiecare categorie având o viteză maximă admisă.

Autostrăzile (autópálya), au trei benzi de circulaţie (inclusiv banda de urgenţă) pe sens, iar viteza maximă admisă este de 130 km/h. Principalele autostrăzi sunt marcate cu litera M însoţită de un număr. Circulaţia pe aceste autostrăzi este taxată prin cumpărarea unei vignete.

Drumurile exprese, sau semi-autostrazile (autóút), sunt la fel ca autostrăzile, dar nu au benzi de urgenţă, şi au o viteză maximă admisă de 110 km/h.

Drumurile regionale, (országút) sunt drumurile standard dintre oraşe. Ele au două benzi pe sens, iar viteza maximă admisă este de 90 km/h.

Autostrăzile din Ungaria

În luna iulie 2015, a fost înfinţat un nou punct de trecere a frontierei de stat româno-ungare, prin interconectarea autostrăzilor A1 și M43, între localitățile Nădlac și Csanadpalota. Noul punct de frontieră va facilita atât traficul internaţional de persoane, cât şi traficul internaţional de mărfuri, introducând, totodată, şi o limită de greutate de 7,5 tone în privinţa traficului prin punctul de la Nădlac- Nagylak.

În decembrie 2013, lungimea totală a autostrăzilor din Ungaria era de aproximativ 1400,6 km.

M0.

Traseu: M0 – centura din jurul Budapestei.
Lungimea: 108 km dintre care sunt construiţi 78 km.


M1. (E60/E75)

Traseu: Budapest - Tatabanya - Torquay - Mosonmagyarovar - Hegyeshalom, graniţa cu Austria (direcţia Viena).
Lungimea: 171 km


M15. (E65/E75)

Traseu: Mosonmagyaróvár - Rajka, graniţa cu Slovacia (direcţia Bratislava).
Lungimea: 15 km


M3. (E71/E79/E573)

Traseu: Budapest - Gyöngyös - Nyíregyháza - graniţa cu Ucraina.
Lungimea: 307 km dintre care sunt construiti 267 km.


M30. (E79/E71)

Traseu: (M3) Emöd - Miskolc - graniţa cu Slovacia (direcţia Košice).
Lungimea: 87 km dintre care sunt construiti 28 km.


M31.

Traseu: Nagytarcsa (M0) - Gödöllö (M3)
Lungimea: 12 km


M35. (E79/E573)

Traseu: (M3) Görbeháza - Debrecen
Lungimea: 66 km dintre care sunt construiti 44 km.


M4. (E60/E79)

Traseu: Budapest - Szolnok - Karcag - Nagykereki, frontiera cu România (direcţia Oradea).
Lungimea: 233 km dintre care sunt construiţi 28 km.


M43. (E68)

Traseu: Szeged - Makó - Nagylak (Nădlac) graniţa cu România (direcţia Arad).
Lungimea: 57,7 km


M5. (E60/E71/E75)

Traseu: Budapest - Kecskemét - Szeged - Horgoš - Serbia (autostrada către Novi Sad-E75)
Lungimea: 174 km dintre care sunt construiţi 161 km.


M6. (Parte din E73)

Traseu: Budapest - Dunaújváros - Paks - Szekszárd - Bóly - Croaţia
Lungimea: 212 km dintre care sunt construiţi 193 km.


M60.

Traseu: Bóly (M6) - Pécs - Szentlőrinc.
Lungimea: 56 km dintre care sunt construiti 31 km.


M7. (E71/E65)

Traseu: Budapest - Székesfehérvár - Siófok (Lacul Balaton) - Nagykanizsa - graniţa cu Croaţia (direcţia Zagreb).
Lungimea: 233 km


M70.

Traseu: face legătura între M7 (Letenye-Nagykanizsa) şi Slovenia (A5 - Maribor)
Lungimea: 20 km


M8. (E66)

Traseu: Szolnok - Dunaújváros - Veszprém, graniţa cu Austria (direcţia Graz) (S7)
Lungimea: 399 km dintre care sunt construiţi 10,2 km.


M86.

Traseu: Mosonmagyaróvár - Csorna (M85) - Szombathely
Lungimea: 115 km dintre care sunt construiţi 9 km.


M9.

Traseu: Szeged - Szekszárd - Kaposvár - Nagykanizsa - Szombathely
Lungimea: 300 km dintre care sunt construiţi 21 km.Harta autostrăzilor din Ungaria în 2011. Foto: Wikimedia Commons.


Autostrăzi în construcţie:

M2. autostrada către Vác

M25. Füzesabony-Eger

M44. Békéscsaba-Kecskemét

M49. Kántorjánosi-Csenger

M60. Pécs-Szentlőrinc

M85. Győr-Sopron

M86. Szeleste -Csorna şi Mosonmagyaróvár

M87. Szombathely-Kőszeg Austria

M9. Szombathely-Szekszárd


Taxele de drum pe autostrăzile din Ungaria

Condiţii de călătorie în Ungaria

• Cetăţenii români nu au nevoie de viză pentru a călători în Ungaria. Intrarea în Ungaria este permisă cu paşaportul sau cartea de identitate.

• Ungaria nu este considerată ţară de risc pentru turiştii străini. Infracţiuni minore de tipul furtului din buzunare, înşelăciunilor sau furtului din maşini pot apărea în zone aglomerate (gări, staţii, parcări, centre comerciale, benzinării sau zone de servicii pe autostrăzi).


Recomandări generale

• Păstraţi în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cardurile şi nu le expuneţi în mod vizibil.

• Maşinile trebuie încuiate şi asigurate cu sisteme de alarmă.

• În cazul călătoriei cu autobuzul sau trenul păstraţi atenţia asupra bagajelor pe întreaga durată a călătoriei.

• În cazul pierderii paşaportului sau a altor documente se recomandă contactarea poliţiei, obţinerea unei adeverinţe care să ateste pierderea/furtul paşaportului şi apoi, prezentarea la ambasad română din Ungaria pentru întocmirea unui titlu de călătorie cu care să sa vă întoarceţi în ţară.

• În cazul unor incidente grave (accidente, tâlhării), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor, apelaţi numărul de urgenţă 112.

• Dacă sunaţi din greşeală la 112, nu închideţi! În caz contrar, vi se poate trimite o maşină în locul în care vă aflaţi, pentru a vedea dacă totul este în regulă!

• În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, vă recomandăm să contactaţi poliţia locală precum şi cel mai apropiat oficiu consular român.

• Pentru a beneficia de asistenţa consulară necesară, puteţi contactaţi oficiile consulare ale României în Ungaria:

- Secţia consulară a Ambasadei României la Budapesta
- Consulatul General al României la Szeged
- Consulatul General al României la Gyula

Sistemul medical

• Asigurarea medicală este obligatorie în Ungaria. Încheiaţi o asigurare medicală de sănătate sau obţineţi Cardul European de Sănătate înainte de a pleca în călătorie.

• În baza unei asigurări facultative, aveţi acces la serviciile de urgenţă atât din sistemul public de sănătate, cât şi din cel privat (în funcţie de tipul poliţei de asigurare). La încheierea unei asemenea asigurări verificaţi coordonatele partenerului societăţii de asigurare în ţara de destinaţie şi de tranzit.

• Puteţi încheia înainte de plecare o asigurare de călătorie. Aceasta are valabilitate în toate ţările şi poate să acopere de la riscurile de bază (îmbolnăviri, accidente, urgenţe stomatologice, repatriere sanitară sau deces) până la pierderea/ furtul/ deteriorarea bagajelor, anularea plecării în străinătate, falimentul companiei aeriene etc.


Condiţii privind traficul auto

• Pe drumurile publice, în afara localităţilor, este obligatorie folosirea fazei de întâlnire.

• Poliţia maghiară efectuează în mod curent controale amănunţite pe drumurile naţionale din Ungaria.

• Începând cu data de 1 iulie 2013 în Ungaria se aplică noi taxe de drumuri pentru autovehicule a căror masă totală depăşeşte 3,5 tone, conform Legii nr. 67/2013 cu privire la “Taxa de drum aplicată în funcţie de distanţa parcursă pe autostrăzi, drumuri expres şi drumuri naţionale principale”.

• Începând cu 1 septembrie 2013, după 8 ore de la stabilirea săvârşirii unei contravenţii, cum este de exemplu cea privind neachitarea taxei de drum, autorităţile pot aplica o nouă amendă pentu aceeaşi contravenţie.

• Taxa de autostradă se plăteşte pentru toate autostrăzile M0, M1, M3, M5, M6 şi M7 – prin achiziţionarea înaintea intrării pe autostradă, de la orice staţie de benzină, a vignetei pentru categoria de vehicul şi perioada corespunzătoare.

• Amenzile contravenţionale se pot achita la unităţile poştale din Ungaria pe baza cecului primit cu ocazia constatării şi aplicării sancţiunii de către poliţia rutieră sau prin transfer bancar, în baza procesului verbal întocmit de poliţia rutieră. Se recomandă achitarea acestei taxe imediat. În caz contrar autorităţile ungare pot recurge la suspendarea dreptului de intrare pe teritoriul Ungariei a respectivului autovehicul.

• Amenzile pentru nefolosirea centurii de siguranţă, depăşirea vitezei legale, trecerea pe culoarea roşie a semaforului şi conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice sunt cuprinse între 10000 şi 300000 forinţi. Politia poate impune achitarea pe loc a amenzii.

• Autovehiculul poate fi reţinut până în momentul plăţii amenzii.

• Dacă şoferul sau proprietarul vehiculului are o amendă administrativă neachitată, poliţia care efectuează controlul rutier poate dispune reţinerea vehiculului.

• În cazul reţinerii autovehicolului autorităţile vor prezenta, în scris, în limbile maghiară, engleză, germană şi rusă detaliile referitoare la amendă, locul stabilit pentru staţionarea vehiculului şi ruta prin care se poate ajunge acolo.

• Centura de siguranţă este obligatorie.

• Este interzisă folosirea telefonului mobil la volan.

• Nu este permisă folosirea aparatelor anti-radar.

• Parcarea este permisă în locurile special amenajate. Taxele de parcare sunt cuprinse între 180 – 250 forinţi. La unităţi hoteliere cu parcare proprie, taxa este cuprinsă între 16–25 euro/zi.

• Permisul de conducere românesc este valabil în Ungaria.

• În caz de accident uşor, se completează formularul tip pus la dispoziţie de societatea locală de asigurări şi se notează toate elementele de identificare ale celeilalte părţi implicate.

• Dacă în urma accidentului sunt răniţi, trebuie anunţată poliţia locală, după ce aţi acordat primul ajutor. Se va solicita sprijinul partenerului societăţii române de asigurări din Ungaria.


Informaţii de călătorie pentru transportatori

• Pe teritoriul Ungariei se efectuează controale pentru identificarea camioanelor de mare tonaj şi a autobuzelor aflate în condiţii tehnice proaste, respectarea timpului de odihnă a şoferilor în transportul internaţional, respectarea normelor referitoare la transportul de materiale periculoase, precum şi pentru respectarea restricţiilor de circulaţie pentru camioanele a căror masă totală depăşeşte 7,5 tone, la sfârşit de săptămână sau în zilele nelucrătoare. Aceste camioane nu pot circula pe teritoriul maghiar astfel:

— în perioada 1 iulie - 31 august: sâmbătă (în cazul în care aceasta este zi nelucrătoare), de la orele 15:00 până duminică la orele 22:00, iar în zilele nelucrătoare începând cu ora 22:00 a zilei precedente până la ora 22:00 a zilei nelucrătoare.

— în perioada 1 septembrie - 30 iunie: duminica şi în zilele nelucrătoare începând cu ora 22:00 a zilei precedente până la ora 22:00 a duminicii sau zilei nelucrătoare.

Vezi şi ştirile privind restricţionarea traficului autovehiculelor de peste 7,5 tone în Ungaria.

• Este interzis ca pe arterele de circulaţie cu două benzi pe sens, între orele 6:00 şi 22:00, să fie efectuate depăşiri pentru autovehiculele grele şi autotractoarele a căror greutate totală maximă depăşeşte 7,5 tone.

• Pentru evitarea formării unor convoaie compacte de camioane, între două autovehicule grele este obligatorie păstrarea unei distanţe care să permită încadrarea în siguranţă a unui autovehicul, din aceeaşi categorie. Distanţa trebuie să fie de cel puţin 68 metri, la o viteză de rulare de 80 km/oră (viteză maximă admisă pentru acest tip de autovehicule pe autostrăzi).

• Autovehiculele cu o masă mai mare de 3,5 tone sau cu o lungime mai mare de 7 metri trebuie să păstreze, în afara localităţilor, o distanţă corespunzătoare în raport cu autovehiculul care rulează în faţă, astfel încât, atunci când sunt depăşite, autovehiculul care efectuează depăşirea să se poată reîncadra în siguranţă. Distanţa legală minimă este de 50 metri.

• Inspectoratul General al Poliţiei din Ungaria (ORFK) şi reprezentanţi ai Autorităţii Naţionale de Transport, ai Autorităţii Naţionale Vamale şi Fiscale (NAV), ai Gărzii de Mediu şi ai Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare efectuează adesea controale rutiere la frontiera externă a zonei Schengen, în zona de graniţă, pe autostrăzi, în zonele de la intrarea/ieşirea din capitală precum şi pe autostrada M0.

• Amenzile pentru nerespectarea reglementărilor în materie de circulaţie a TIR-urilor şi autocarelor sunt foarte mari şi trebuie achitate imediat.


Reglementări vamale

• În Ungaria este permisă introducerea ţigărilor timbrate şi a băuturilor alcoolice în limita următoarelor cantităţi:

Ţigarete – 800 bucăţi
Trabucuri – 200 bucăţi
Ţigări de foi – 400 bucăţi
Tutun pentru consum – 1000 g
Bere – 110 litri
Băuturi slab alcoolizate – 20 litri
Băuturi spirtoase – 10 litri
Vin şi şampanie – 90 litri (din care şampanie maxim 60 litri)

• Cantităţile care depăşesc această limită trebuie declarate la intrarea pe teritoriul Ungariei, fiind obligatorie achitarea unor accize, după care pe ţigările respective se aplică timbre speciale.

• În cazul ţigărilor de provenienţă extra-comunitară (prevăzute cu timbre fiscale ale unor state non-UE), precum şi a ţigărilor netimbrate achiziţionate în regim de duty-free (numai dacă sunt însoţite de chitanţă), limita maximă admisibilă este de doar 40 bucăţi pentru o persoană cu vârsta de peste 17 ani. În aceste două cazuri, nu este permisă introducerea de cantităţi suplimentare cu plata unor accize.

• Încălcarea acestor obligaţii se sancţionează contravenţional în Ungaria şi se confiscă mărfurile cărora nu li s-a aplicat acciza în mod corespunzător.

• Legislaţia ungară permite chiar sechestrarea de către autorităţile de control (Autoritatea Naţională Vamală şi Fiscală) a mijloacelor de transport în care sunt depistate ţigările ce depăşesc limita admisibilă, până la plata amenzilor aferente.

• Este interzisă introducerea în Ungaria a oricăror cantităţi de băuturi alcoolice fabricate artizanal, dacă producătorul nu deţine o autorizaţie corespunzătoare, iar recipientele nu sunt sigilate cu timbre fiscale (de exemplu, nu este admisă introducerea de ţuică produsă în gospodăriile particulare). Încălcarea acestor norme se sancţionează prin confiscarea produselor şi aplicarea unei amenzi cu posibilitatea sechestrării autoturismului până la plata amenzii.Autostradă din Ungaria.

CATALIN KISLINGER | 24 AUGUST 2014
De asemenea în secţiunea AUTOSTRĂZI

Pentru a circula pe autostrăzile din Turcia se percepe o taxă, valuarea ei fiind în funcţie de distanţa parcursă şi de clasa autovehiculului. Modalitatea de plată a taxei este diferită faţă de sistemele pentru autostrăzile din UE. În Turcia este folosit sistemul automat de trecere HGS care foloseşte un autocolant cu tehnologie RFID.
Datorită poziţiei geografice, la intersecţia marilor drumuri europene, Slovenia este o ţara destul de tranzitată, mai ales de persoanele care doresc să ajungă cu maşina în Italia, Franţa, Austria şi Spania. Starea drumurilor este bună, iar sistemul de autostrăzi este foarte dezvoltat.
Autostrăzile au trei benzi de circulaţie pe sens, sunt marcate prin culorile alb şi verde, iar viteza maximă admisă este de 120 km/h.
Sistemul national italian de autostrazi are o lungimea totala de aproape 7000 km. Viteza maxima de circulatie pe autostrada este de 130 km/h.
Sistemul de autostrăzi din Grecia este administrat, pe secţiunile respective, de 6 companii diferite. De aceea, sistemul de taxare este mai complicat decât în alte ţări europene. Aceste companii nu doar construiesc şi întreţin secţiuni de autostradă, dar şi taxează, fiecare în mod diferit, circulaţia pe aceste secţiuni. Viteza maximă admisă pe autostrăzile din Grecia este de 130 km/h.
Pe autostrazile din Germania nu exista limita de viteza, dar se recomanda ca viteza sa nu depaseasca 130 km/h. Limitarile de viteza se aplica la jonctiuni si alte puncte periculoase, cum ar fi portiuni in constructie sau reparatie.
© 1991-2016 Titi Tudorancea Travel | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare